Begin deze maand was de jubileumdag in de koffiewinkel in Baarn; Boot Koffie bestaat 50 jaar! 50 jaar geleden was het al buitengewoon uniek om een onderneming te beginnen in de koffie die de kwaliteit en het leven van de boer voorop zet. Het jubileum werd groots gevierd met diverse activiteiten, zoals (koffie)zaklopen en een demonstratie koffiebranden (wat een heerlijke geur!). Met het koffielied van Barend nog in mijn achterhoofd drink ik mijn dubbele espresso van de Panama Birdsong. "Ruik de struik, proef anders," luidt de tekst. Proef anders, maar hoe 'anders' is de vraag.

De Panama Birdsong is een goed voorbeeld om koffie op een andere manier te leren kennen. De overweldigende zoetheid kenmerkt deze koffie, met smaaktonen van bosvruchten en melkchocolade. Deze koffie laat je nadenken hoe koffie óók kan smaken. Niet de intense en bittere beleving van een willekeurig 'roodmerk' bij mijn oma, maar een fijne zachte en zoete koffie die bijna voelt als een dessert.

De hoge kwaliteit van deze koffie danken we aan de inzet van de familie Hartmann op hun plantage in Panama. Vol passie en betrokkenheid verbouwt de familie al generaties lang hun koffie, waardoor de koffie al meerdere keren in de prijzen is gevallen. De plantage is vervlochten met de natuur en door het respecteren van de flora en fauna voelen onder meer vogels zich erg thuis. De Birdsong dankt zijn naam dan ook aan de vele vogelsoorten die zich nestelen op de plantage.

Drink je kopje koffie niet voor de dagelijkse cafeïne kick, maar sta stil bij de smaakbeleving en de passie van de boer. Geniet van al het bijzondere dat koffie te bieden heeft, proef anders.

Stefan Heuvelmans
Barista