Hoe weet ik of koffiebonen bij aankoop vers zijn?

Vers is belangrijk maar lang niet het enige criterium bij koffie. Sommige koffies kunnen na het branden direct geweldig zijn. Andere bonen hebben juist wat rusttijd nodig om in balans te komen. Er zijn zelfs koffiebonen die er baat bij hebben om een aantal weken na branden te rusten, net zoals goede wijnen.

Dit is niet het standaardverhaal dat veel koffiebranders je vertellen. Onze baristas hebben met Barend tal van proeven gedaan met ons huidige assortiment en de wisselende limiteds. Hier komt het volgende uit:

Veel koffiebonen (vooral de ‘washed/ gewassen’ variant) blijven, nadat ze vers geroosterd zijn, maximaal acht tot tien weken optimaal van kwaliteit. Daarna neemt allereerst de geurbeleving van deze “gewassen” koffie af. De smaak van de koffie kan verrassend genoeg ook na die tien weken geweldig zijn.

Veel smaaktesten hebben uitgewezen dat de smaak van onze koffiebonen in de speciale Boot verpakking met het ‘boontje’- ventiel tot zes maanden na branden heel goed blijft. Dit komt omdat het ‘specialty’ koffie is. Door te rusten komen de smaken van onze specialty koffiebonen nog meer in balans.

Bij koffiebonen die ongewassen geproduceerd zijn met de zogenaamde ‘honey’ of natural methodes, ligt het weer anders. Deze koffiebonen “rijpen” na het branden nog meer na in de verpakking en bereiken dan door te rusten hun balans in geur en smaak. Dit kan zijn na de tweede of derde week na branden tot en met de twaalfde week na branden.

Koffie kan uiteindelijk niet bederven, maar wel minder intens van geur en smaak worden. Ook na zes maanden na het branden zal de Boot koffie nog goed smaken, maar niet meer top zijn. Na meer dan zes maanden krijgen ze een taaie en rubberachtige structuur. Verse bonen kun je gemakkelijk breken tussen je vingernagels. Het verse en levendige aroma van de koffiebonen is eenvoudig herkenbaar. Bij oude koffie mis je dat enorm.

Gemalen koffie kopen
Koffie verliest haar geurtinten zodra ze gemalen is en is daarom optimaal als ze binnen twee weken geconsumeerd wordt. Ook na 2 weken zal de smaak van de gemalen koffie nog heel goed zijn, alleen de geur verdwijnt. Zolang de gemalen koffie goed verpakt blijft in de Boot verpakking zal de smaak van de koffie slechts langzaam verminderen. Dit komt omdat het ‘specialty’ koffie is.

Hoe moet ik mijn koffie bewaren?
Wij raden je aan om de koffie in de originele Boot verpakking, of in een luchtdichte bus, op een koele en droge plek te bewaren. Druk de sluitstrip op de Boot 250 grams verpakking goed dicht. Gebruik je een Boot kilozak? Rol dan de kilozak op tot waar de bonen zitten en zet er een klem op. Was een luchtdichte bus regelmatig uit om oude geuren te verwijderen. Zorg dat de koffie niet in aanraking komt met andere voedingsmiddelen of vocht, want ze neemt snel geurtjes op.

En als ik mijn koffie langer wil bewaren of meerdere pakjes koffie koop?
Wij raden altijd aan om geen grote hoeveelheid koffie te kopen, maar vaker naar onze winkel te komen of andere Boot verkooppunten. Zo heb je altijd verse koffie.
Wil je koffie toch voor langere tijd bewaren, doe de koffie dan in de vriezer. Bewaar koffie verpakt in kleine hoeveelheden, zodat je alleen pakt wat je nodig hebt en de rest goed ingepakt kan blijven. Behandel jouw koffie zoals je ook met jouw andere verse voedingsmiddelen omgaat. Na het ontdooien van de koffie, niet opnieuw invriezen.

Is het een goed idee om koffie thuis te malen?
Een uitstekend idee! De buitenkant van de boon is de beste beschermmantel. Als je koffie maalt wordt de natuurlijke beschermmantel van de bonen afgebroken en komen heerlijke aroma’s vrij. Maar zoals gezegd vervliegen daarmee geur en smaak ook heel snel. Maal daarom de koffie altijd vlak voor het zetten en alleen de hoeveelheid die je nodig hebt.

Hoe bewaar ik gezette koffie het beste?
Als je vers gezette filterkoffie wilt bewaren, doe dit dan in een voorverwarmde, luchtdicht afgesloten thermosfles. Zeker niet laten staan op een warmhoudplaatje in verband met de zuren of bitters die vrijkomen!

Boot Koffie laat iedereen kennismaken met prachtige smaken van verrassende koffies uit de gehele wereld. Boot Koffie heeft altijd een prachtig internationaal assortiment biologische kwaliteitskoffie in zowel espresso als filter branding die onder meer via onze webwinkel www.bootkoffie.nl worden verkocht. Ook vind je nog meer tips en ticks over koffie (zetten) op onze website. Geluk door smaak.

Wij wensen je veel geluk door smaak!