De nieuwe oogst Kachalu koffie staat klaar!

Het is februari, een spannend moment. In Colombia heeft de Kachalu coöperatie voor Boot koffie enkele speciale koffie lots op extra hoge kwaliteit geselecteerd. Deze specialty kwaliteit staat onder koffienerds bekend als “84+” (gebaseerd op een internationaal erkende gestandaardiseerde puntentelling voor de kwaliteit, smaak en geur van koffiebonen). Boot koffie betaalt de koffieboeren een extra bonus voor hogere kwaliteit koffiebonen.

Het moment is aangebroken. De koppen met gemalen koffie staan klaar op de proeftafel in onze branderij. Zo meteen gaan we ruiken en proeven. Vanuit Colombia is een grote proefzending van de speciale lots verstuurd. Als wij (Barend en Rick, de proevers van Boot) de smaak goed vinden, wordt deze kwaliteit speciaal voor Boot koffie geselecteerd, apart gehouden en naar Nederland verscheept.

Primeur
De oogst van 2020 voor Boot is de eerste keer dat de Kachalu coöperatie deze speciale lots met een hogere kwaliteit, voor een extra premie selecteert. Hogere kwaliteit, hogere opbrengst voor de boer. Dit is dus een primeur.

De Kachalu koffie wordt geëxporteerd door de F.N.C. Dit is de ondersteuningsorganisatie van de Colombiaanse koffieboeren. In 2018 bezoekt onze koffiecontroleur Rick Maas de boeren in de Kachalu vallei. Zij lijden ook onder de lage commodity prijzen op de wereldmarkt voor koffie. De bonussen die de boeren al voor hun koffie krijgen bovenop deze lage “wereldprijs” omdat zij biologisch, duurzaam werken met behoud en bescherming van de lokale regenwouden, zijn nog niet genoeg om een duurzaam bestaan op te bouwen. Daarom doet Boot het voorstel aan de FNC om een extra premie voor 84+ kwaliteit te betalen. Nu op de proeftafel is het moment dat Rick en ik de nieuwe kwaliteit zullen proeven. Zijn de samples daadwerkelijk op smaak als “84+” te proeven?  

Ruiken en proeven
De biologische koffiebonen worden gemalen. Het moment dat de Kachalu boon wordt gemalen, komt er een geur van bloemen en koek langs. Dan gieten we het water op de gemalen koffie en ruiken en proeven met de proeflepel. “Tjonge tjonge, alle boontjes nog aan toe”, mompel ik in mezelf. Rick en ik kijken elkaar blij verrast aan. “Hoera, dit is met recht een 84+!”. Smaakaccenten die slingeren tussen hele zoete druiven en perzik met een ondertoon van chocola komen naar boven en blijven aangenaam zuiver en helder gebalanceerd hangen in de nasmaak.

Colombia Kachalu
Boot Koffie heeft de espresso en filter varianten van de Colombia Kachalu al vele jaren in haar assortiment. Een absolute smaaktopper van de mooiste Colombiaanse biologische koffiebonen. De op korte termijn geïntroduceerde oogst van 2020 zijn de lekkerste koffie bonen. De smaak van onze ambachtelijk gebrande, goede koffiebonen maakt het 84+ verschil. Dus als jij thuis of in de horeca de lekkerste espresso, filter of gemalen Colombia koffie wilt zetten, maak dan jouw keus om biologische koffiebonen bij BOOT Koffie te kopen. 

Een trotse Barend Boot