Wie ben je en wat is jouw functie bij BOOT?
Mijn naam is Tim van der Molen, ik ben 22 jaar en werkzaam als logistiek & productiemedewerker bij BOOT Koffie. Ik ben verantwoordelijk voor het zorgvuldig verpakken van de koffie en het soepel laten verlopen van de logistiek. Daarbuiten ben ik ook in opleiding tot koffiebrander. Van Rick en Arnout leer ik de fijne kneepjes van het brandproces — van het kiezen van de juiste brandprofielen tot het ontwikkelen van de smaak. Ik krijg zo steeds meer inzicht in hoe je met precisie en passie groene koffiebonen transformeert tot iets waar mensen echt van genieten. Mijn ambitie is om een volwaardige koffiebrander te worden!

Waarom werk je met koffie?

Mijn liefde voor koffie begon thuis, waar ik experimenteerde met een moka pot en een French press uit de keukenkast van mijn ouders. Wat begon als een hobby groeide langzaam uit tot een echte passie die altijd is blijven hangen. Na het proberen van een paar verschillende studies wist ik het zeker: ik wil iets doen waar ik echt blij van word. Zo kwam ik uiteindelijk terecht in de wereld van koffie — een vak waarin ambacht, beleving en smaak samenkomen.

Wat is jouw meest memorabele moment als koffieprofessional?

Dat was toen ik als beginnend barista mijn eerste cappuccino's serveerde die goedgekeurd werden door mijn collega's. Het was spannend om die kopjes naar gasten te brengen. Toen ik vervolgens wat complimenten kreeg als "zo dat was lekker" of "wat een mooi hartje", voelde dat als een enorme bevestiging. Hierdoor kreeg ik het vertrouwen en de motivatie om me verder te willen ontwikkelen in het vak.

Wat is naar jouw mening een koffie die iedereen zou moeten proberen?

Een vers gebrande natural! De uitgesproken fruitige smaaktonen als zwarte bes, passievrucht of zelfs lychee. Het zijn echt eye-openers die laten zien hoe veelzijdig en levendig koffie kan zijn. Voor mij was dit het moment waarop ik besefte dat koffie veel meer is dan het bittere kopje uit de supermarkt; het is een smaakbeleving. Voor een lekkere espresso (bijvoorbeeld gezet met de moka pot) raad ik de Brazil Santos Espresso aan, een natural met smaken van chocolade, noten, bruine suiker & steenfruit. En voor filterkoffie kies ik graag voor de Colombia Kachalu Organic Filter, vanwege zijn verfijnde smaken van gedroogd fruit, chocolade & rietsuiker.