Wie ben je en wat is jouw functie bij BOOT?
Ik ben Anouk en ik werk nu ongeveer een half jaar voor BOOT. Doordeweeks ben ik werkzaam als accountmanager voor de regio Amsterdam en de rest van de Randstad. Je zult me dan vooral achter mijn laptop of op de fiets in Amsterdam zien. In het weekend ben ik te vinden in onze trainingsruimte in Het Lokaal. Ik geef hier namelijk als trainer de BOOT workshops, van barista en latte art tot de koffieproeverijen.

Waarom werk je met koffie?
Net als veel andere mensen in de koffie ben ik eigenlijk per ongeluk in deze wereld terechtgekomen. Tijdens mijn studententijd had ik een bijbaan. Ik begon in een heel klein specialty koffiezaakje in het dorp waar ik vandaan kom. Dit was de eerste keer dat ik überhaupt de term 'specialty coffee' tegenkwam. Ik heb daar in 1,5 jaar ontzettend veel geleerd en dat was ook de tijd waarin ik erachter kwam dat ik koffie echt heel leuk en interessant vond. Mijn studie verloor al snel mijn interesse en mijn dagen bestonden alleen maar uit koffie, koffie en nog meer koffie. Ik heb wel m'n bachelordiploma behaald maar ben direct verder gegaan in de koffie. Dat is inmiddels 2,5 jaar geleden en sindsdien heb ik in verschillende takken van de koffie- industrie gewerkt. Van barista en brander tot trainer en accountmanager. Koffie is zo'n bijzonder product en ook nog zo'n jonge industrie, waardoor ik het gevoel heb nooit uitgeleerd te kunnen zijn. Ik kan me altijd blijven verdiepen en nieuwe dingen ontdekken en dat houdt het voor mij altijd interesting.

Daarnaast vind ik de verbinding met mensen ontzettend leuk. Koffie is een heerlijk kletsonderwerp waar bijna iedereen over mee kan praten en nieuwsgierig naar is, dus de gesprekken die soms uit de interesse voortvloeien vind ik ook mega leuk. Vandaar dat ik het geven van workshops bij BOOT altijd de leukste dag van de week vind.

Wat is jouw meest memorabele moment als koffieprofessional?
Oehh, good question. Dat zijn er eigenlijk te veel om op te noemen. In een notendop een paar:

Toen ik voor het eerst een koffie mocht uitkiezen om in te kopen en van A tot Z alles mocht bepalen over het brandprofiel. Dat was heel spannend, bijzonder en tegelijkertijd super leerzaam.

Ik mocht een keer op werktrip naar Londen, waar ik een tweedaagse intensieve sensory-cursus mocht doen. Londen is mijn favoriete stad en heeft zo'n toffe koffiescene. Dat was heel bijzonder.

De momenten dat je een koffie proeft met smaken die je nog nooit eerder geproefd hebt. Dat vind ik ook hele leuke momenten. Sommige koffies denk ik nog steeds aan terug en zou ik zooo graag nog een keer willen drinken.

Wat is naar jouw mening een koffie die iedereen zou moeten proberen?
Van BOOT vind ik als filter de Ethiopië echt een geniet momentje. Wil je iets spannenders, dan zou ik onze vernieuwde Java aanraden als espresso. Ik vind de kruidige smaken daarin heel mooi, als je je ogen dicht doet is het net alsof je zo'n ouderwets salmiak snoepje eet.