- Gratis verzending in NL vanaf €45
- Voor 12u besteld, dezelfde werkdag verzonden
- Internationale verzending
koffiebonen














Onze nieuwe Indonesië Java Sindoro & Sunda Tilu Espresso is nu al verkrijgbaar in 250-gramverpakkingen.
Wil je liever een kiloverpakking bestellen?
Kies dan voor de Indonesië Java Blawan Espresso – met kruidige smaken van speculaas en amandel.
Crop:
2024.
Land van herkomst:
Indonesië.
Koffieplantage:
Sunda Tilu & Sindoro
Koffiesoort:
100% Arabica – Sigararutang, gayo 1, kartika, S795, Anteng, Anteng super, hybride Timor (timtim)
Verwerking:
Washed.
Smaakindicatie:
Kruidig, spekkoek, salmiak & bloedsinaasappel.
Ontmoet de koffieboer:
Koffieboer: meerdere aangesloten bij het project. Twee van hen zijn Asep Rukman en Wahyu Setiono
Koffie: Washed koffie
Plantage: Sunda Tilu & Sindoro (50/50)
Locatie: Centraal en West Java, Indonesië
Achtergrond
Deze bijzondere blend brengt twee werelden van Indonesische koffie samen: de groene heuvels van West-Java en de vulkanische gronden van Centraal-Java.
De Boeren
Asep Rukman, ooit melkveehouder, kocht in 1986 zijn eerste boerderij voor een pakje sigaretten. Na zijn pensioen wijdde hij zich volledig aan koffie en werd een pionier in de specialty scene van zijn regio. Zijn inzet voor duurzame landbouw en innovatie inspireert inmiddels 28 boeren binnen de farmer group Sunda Tilu in het Pangalengan-district.
Wahyu Setiono had andere plannen: hij studeerde theologie en wilde priester worden. Toch vond hij zijn roeping in koffie. Na een doorbraak op een koffiecompetitie in 2019 richtte hij het project Kojoyo op, waar kwaliteit, verwerking én gemeenschapsontwikkeling centraal staan. Onder zijn leiding wordt zelfs grond beschikbaar gesteld door de overheid voor een re-integratieproject dat voormalig geradicaliseerde moslims een nieuwe toekomst biedt via werk op de koffieplantages.
De Plantages
De blend combineert koffies van hooggelegen plantages: 1450–1560 meter voor Sunda Tilu, en 1600–1800 meter voor Sindoro. Bij Sunda Tilu groeien de bonen onder de schaduw van acacia, eucalyptus en albasia, met intercropping van groenten zoals sla en chilipepers die onkruid tegengaan, de biodiversiteit versterken en extra inkomsten opleveren. Bij Sindoro maakten de boeren de overstap van tabak naar koffie – een cruciale verandering, want tabak was zowel milieubelastend als financieel onhoudbaar. Nu zetten ze in op herstel van de bodem en natuurlijke methoden zoals het planten van windbrekers, compostering en lokaal gemaakte middelen voor onkruidbestrijding.
De Coöperaties
Zowel Asep als Kojoyo zetten zich in voor gemeenschapsontwikkeling. Asep helpt boeren aan betere prijzen, waarmee gezinnen kunnen investeren in onderwijs en welzijn. Kojoyo werkt met 250 boeren en biedt, via samenwerking met de overheid, ook mensen met een verleden in radicalisering een nieuwe kans in de maatschappij.
Downloads: