Bekijk het assortiment

Geschiedenis:
De oorsprong van deze zetmethode komt uit Frankrijk. De duwpot is ook wel bekend onder de naam 'French Press' of 'cafetière'. De eerste duwpotten werden rond 1840 geïntroduceerd. Rond 1930 verscheen het eerste roestvrij stalen model. Rond de jaren 70 verschenen de 1e metalen en glazen modellen.

Hoe werkt het precies?
Het principe is heel eenvoudig. Een glazen cilinder wordt gevuld met (vers geroosterde) grof gemalen koffie. Hierop wordt heet water gegoten dat gekookt heeft. Let op! Het water moet van de kook af zijn, zo'n 93 graden. De koffie en het water moeten goed gemengd worden met een lepel. Dit mengsel laat je zo'n 4 minuten trekken. Nu ga je de filterzeef-eenheid (=metalen zeef) met weinig kracht naar beneden duwen. Doe dit altijd rustig! Je wilt immers voorkomen dat het hete water uit de duwpot op jouw handen of elders terecht komt. Hmm, jouw koffie is nu al klaar om geschonken worden.

Het beste resultaat:
Alle onderdelen van jouw duwpot moeten altijd goed schoon zijn. Net als bij alle andere koffie zetmethodes is het belangrijk dat je vers geroosterde bonen gebruikt. Voor jouw duwpot kun je het beste één van onze filterkoffies gebruiken. Gebruik een grof gemalen koffie. Geef tijdens het bestellen van de koffie de juiste maling (cafetière/ duwpot - conamaling) op.

Zetinstructies:

1. Zet de duwpot op een droge, vlakke, niet gladde ondergrond. Houd het handvat goed vast en trek de filterzeef-eenheid recht omhoog uit de pot.

2. Doe per kopje (1.25dl) 1 volle eetlepel of 1 maatlepel grof gemalen koffie in de koffiepot. LET OP: Gebruik alleen grof gemalen koffie. Fijn gemalen koffie kan het filter verstoppen en een te hoge druk veroorzaken. Plaats de duwpot op een hittebestendig, niet glijdend oppervlak.

3. Giet heet (niet kokend) water in de pot. Laat minstens 2,5 cm ruimte over tot aan de rand. Roer het koffiemengsel met een plastic lepel goed om. LET OP: Metalen lepels kunnen krassen of beschadigingen op de glazen pot veroorzaken, waardoor hij kan barsten.

4. Zet de filterzeef-eenheid op de pot. Draai de deksel om het schenktuitje af te sluiten. Laat de koffie minstens 4 minuten trekken.

5. Houd het handvat van de pot goed vast met het schenktuitje van u af. Gebruik alleen het gewicht van uw hand om een lichte druk op de knop uit te oefenen en het persfilter recht naar beneden de pot in te drukken. Het beste resultaat verkrijgt u als u het persfilter met een minimale druk langzaam naar beneden drukt. Raakt het filter verstopt of laat het zich niet makkelijk naar beneden drukken, trek de flterzeef-eenheid dan uit de pot, roer even in de koffie en druk het filter dan weer langzaam naar beneden.

6. Draai de deksel om het schenktuitje te openen en schenk de koffie in.

7. Schroef de filter-eenheid uit elkaar en reinig hem na elke keer koffie zetten. Alle onderdelen zijn geschikt voor de vaatwasser.

Bekijk het assortiment