De Limited Edition Panama Hartmann Natural - Lot 33 (verkrijgbaar per 25-09-2025) is een eerbetoon aan Marianne Boot, die onlangs is overleden. Omdat het een Panamese koffie is, voelt dit extra bijzonder: samen met de Panamese koffieplanters-families Ruiz (van de Panamaria koffie) en Janson hielp Marianne BOOT Koffie destijds met raad en daad bij het importeren van de eerste Panamese koffies naar Nederland. Met deze Lot 33 willen we haar passie, betrokkenheid en liefde voor bijzondere koffies eren. Lees meer over Marianne in onze blog.

De ontdekking van de Panama Hartmann Natural – Lot 33 - Limited Edition

Begin 2025 reisde onze koffie-inkoper Rick Maas opnieuw naar Panama. De weg naar de Hartmann-plantage is er een om nooit te vergeten: slingerend door de jungle, langs prachtige natuur, met ’s avonds het gezang van krekels op de achtergrond. Zoals altijd werd Rick warm ontvangen door de gastvrije familie Hartmann, met wie we al jarenlang een hechte band hebben.

Tijdens meerdere cuppingrondes proefde Rick tientallen koffies, maar één sprong er meteen uit: de Panama Hartmann Natural – Lot 33. Het bijzondere natuurlijke proces dat de familie dit jaar toepaste, gaf de koffie een uitgesproken karakter: super sappig, bessigheid, zoet en heel aangenaam. Rick was direct overtuigd: “Deze koffie moest ik inkopen, zodat jij hem ook kunt proeven!”

Ontmoet de koffieboer:
Koffieboer: Familie Hartmann
Koffie: Panama Hartmann Natural
Plantage: Finca Hartmann Estate
Locatie: District Volcán

De familie Hartmann is een van de pioniers van de productie van specialty koffie in Panama. Alois Strasil Hartmann emigreerde naar Panama. Zijn zoon Ratibor Hartmann legde in 1940 de basis voor Finca Hartmann. Finca Hartmann is een 3e en 4e generatie familiebedrijf. Alle familieleden zijn gepassioneerd betrokken bij het leiden van de finca. Koffie is voor hen een manier van leven, hun cultuur, hun familie - veel werk, maar ook veel liefde, passie en toewijding, wat resulteert in een constante, hoge kwaliteit van hun koffie.

De plantage en de koffie:
Finca Hartmann werd wereldberoemd, vooral vanwege de duurzame landbouwpraktijken en biodiversiteit. Alle koffie wordt verbouwd in de schaduw van inheemse bomen die ook dienen als leefgebied voor tal van vogelsoorten. De Finca bestaat uit verschillende kleinere boerderijen/percelen, allemaal gelegen tussen 1.300 en 2.000 meter boven de zeespiegel met bijna 100 hectare bosreservaten grenzend aan het Parque Nacional de La Amistad. 

Natural koffie
Het proces van ongewassen koffie is de oudste verwerkingsmethode die er bestaat. Bij dit proces is extreme nauwkeurigheid vereist. De geplukte koffiebessen worden in de zon gelegd: de bes droogt uit waardoor de boon makkelijk te verwijderen is met een zogeheten ‘huller’. Dit is een machine die de koffiebes kraakt en de koffieboon eruit duwt. De duur van het drogen verschilt tussen de 8 en 12 dagen. Dit is afhankelijk van het weer. Het is heel belangrijk om de koffiebes op tijd weg te halen, zodat er geen over-fermentatie plaatsvindt. Drogen op deze manier gebeurt op patio's of op verhoogde droogbedden. Deze methode is veel sneller, schoner en efficiënter dan het drogen op de traditionele betonnen patio's. 

Wat doet het met de smaak?
Doordat het vruchtvlees in de zon uitdroogt, trekken de suikers van het vruchtvlees in de koffieboon. Hierdoor heeft deze koffie een veel zoeter, fruitiger smaakprofiel en een subtiele body.



Organisatie:
Op de plantage werken normaal gesproken ongeveer 35 personen. In de oogsttijd wonen 200 inheemse families op de plantage. In Panama verzorgen de koffieboeren ook huisvesting voor hun personeel. De familie Hartmann zorgt voor een veilige, goede leefomgeving, voorzien van elektriciteit en schoon drinkwater. Zeker niet vanzelfsprekend in de koffiewereld!

In Latijns-Amerika behoort Panama tot de relatief welvarende landen, vergelijkbaar met Chili, Argentinië en Mexico. Het heeft het hoogste minimumloon in de regio. De familie Hartmann hecht er veel waarde aan om hun werknemers een fatsoenlijk inkomen te betalen en te voorzien in een goede woon- en leefomgeving. Alleen op deze manier kunnen bijvoorbeeld de plukkers daadwerkelijk de juiste, rijpe bessen plukken, in plaats van lukraak te plukken voor een zo hoog mogelijke kilo opbrengst. De plantage heeft voldoende natuurlijk water en de teelt midden in het regenwoud zorgt voor een uitstekende bodem en minimale milieubelasting.

Panama Hartmann Natural Lot 33 - Limited Edition