Bestel de Panama Finca La Cabra - Geisha Natural – Ultra Limited

English version (PDF)

 “Trots” zijn velen,  in honderden schrijfsels komt dit woord voor. Ook het woordje “super” wordt vaak vermeld. Het wordt zo snel overdreven en kretologisch. Daarom hebben wij bij Boot een andere term gekozen voor koffie waar we “s…. t …. “ op zijn : Ultra Limited. Ultra Limited betekent dat het een zeldzame koffie is met zeer schaarse geuren en smaken. Een ‘ultieme’ beleving. En op deze Ultra Limited en op de makers, ja daar ben ik super trots op. Om allerlei redenen.

TROTS BEN IK WANT:

Dit is een echte Geisha koffie, een lot van 15 kilo gebrande Geisha, verpakt in 125 grams zakjes espresso en filter. Uitgekozen uit 12 lotjes door Rick Maas. Rick heeft de plantage Panama La Cabra bezocht met mijn broer Willem.

Deze Geisha koffie is met aandacht en verlangen om het beste neer te zetten, geroosterd op onze 1 kilo Giesen brander door Florian en geholpen door Kees Kraakman. Kees is mijn oud collega die vanaf 2012 voor zichzelf is begonnen. Heel fijn dat Kees 9 jaar na zijn vertrek, weer even terug is en ons helpt met het branden. Maar de belangrijkste reden om trots te zijn is het feit dat deze koffie ook geinspireerd en gecreeerd is door mijn broer Willem J. Boot! En natuurlijk allereerst dat deze koffie zo goed is en dat de koffie via mijn handen een echte bijzondere familie koffie is!WILLEM J. BOOT

Die J. staat voor Jacob, onze vader. Jacob begon bijna 50 jaar geleden in 1973 Boot koffie in Baarn.

Broer Willem is mede vormgever, inspirator van deze Geisha koffie Panama la Cabra. In 2004 maakt hij als internationale proever in de finale van de Best of Panama de ontdekking van de Geisha mee op de proeftafel. Een verlangen nestelt zich in zijn hart: “deze geweldige smakende koffie wil ik ook produceren”. En ja hoor. Zeven jaar geleden loop ik naar zijn Geisha plantage la Mula hoog op de hellingen boven in het bomenbergbos. De weg naar boven wordt iedere meter woester en steiler.

Daarvoor passeren we relatief makkelijk stukken minder steile grond. Hij vertelt dan iets over zijn eerste plannen op de lagere hoogte van de berg. De jaren daarna start hij met andere eigenaren de plantage la Cabra, de geit. Waarom een geit, weet ik niet.

Op onze gezamenlijke koffiereizen hoor ik over zijn verlangens om de plantage La Cabra als een sociaal voorbeeld platage neer te zetten, met hele goede huisvesting, sanitair en onderwijs mogelijkheden en helemaal biodynamisch. Kort geleden nog kregen de La Cabra medewerkers les van een bekende biodynamische koffie expert uit Mexico. Hoe maak je de beste natuurlijke compost, hoe bouw je de compost op? Volop redenen om ‘super trots’ op hem te zijn. Ja toch?


VERRASSEND HELDER EN GEBALANCEERD

En nu zeven jaar later is het zover. Ik heb de La Cabra ontvangen en de filterkoffie al geproefd. Die is geweldig. Afgelopen dagen is ook de espressokoffie gebrand en even tot rust gekomen in de verpakking.

Ik ga hem proeven op een van mijn trouwste testmachines thuis: de Quick 820 espressomachine. Daarbij een goede molen, weegschaal en tamper. Je kunt de koffie als espresso of lungo maken.

En je zult het niet geloven ? Of wel ? Ik ben “s…. t….”, (nee dat is geen vierletterwoord), ik ben supertrots!

Er is 15 kilo van dit lot, dat zijn 8 x 125 gram per kilo. Dat zijn 120 pakjes, verdeeld in filter en espresso!

Geluk door Smaak (nu het kan!)


RECEPT EN SMAAKRESULTAAT
PANAMA LA CABRA GEISHA NATURAL ULTRA LIMITED ESPRESSO


Recept lungo:

18 gram koffie voor de Quick 820.
20 tot 25 seconden doorlooptijd.
Tussen 70ml en 90ml koffie.

Tip: De Lungo en Espresso is prachtig als after dinner drank of in combinatie met dessert voor het nieuwjaar diner. Verdeel de lungo in twee brede rode wijnglazen. De wolken van bloemen strelen  daarna je neus. Smaakprofiel: zoet fruit, kaneel, edele zuivere chocolade.

Liesbeth mijn medeproever zegt: “een bedje van zoetheid, kaneel en chocolade met veel fruit dat omgeven wordt door zwevende bloemen en hun geuren. “

Recept espresso:
18,5 gram koffie voor de Quick 820. (fijner gemalen)
25 - 27 seconden doorlooptijd
Tussen 40ml en 45ml koffie.

Recept filter:
20 gram koffie. (grof gemalen)
300 gram water.
2:40 - 3:00 doorlooptijd.

PS:
De filterkoffie is absoluut fabuleus en die catwalkt ook graag in het wijnglas! Van filter en espresso zijn in totaal maar 60 pakjes te verkrijgen. Interesse in de Quick 820? Deze kun je aanschaffen in de koffiewinkel Baarn (Laanstraat 48) en via onze website bootkoffie.nl.

Veel plezier met deze geweldige koffie!

English version (PDF)

Bestel de La Cabra