Foto van opname Barend Boot bij Marijn Frank aan tafel in de BOOT Koffie winkel.


Barend Boot als deskundige over Mokka smaak op TV
Na de aflevering eind 2018 over “single origin” koffies duikt het populaire tv-programma “Keuringsdienst van Waarde” opnieuw in de koffie. Ditmaal neemt presentatrice Marijn Frank de kijkers mee op een zoektocht over de smaak “mokka”. Op donderdag 11 juli wordt de aflevering om 20:25 uur uitgezonden op NPO3. Barend Boot, eigenaar van Boot Koffie, vertelt als deskundige in de aflevering over de herkomst van het begrip “mokka” en de oorsprong daarvan in de Jemenitische koffie en de havenplaats Mocha. Onmisbaar voor koffieliefhebbers!
 
Keuringsdienst van Waarde is een Nederlands consumententelevisieprogramma dat uitgezonden wordt door de KRO-NCRV. Het programma geeft inzicht in de productie van voedsel en andere consumentenproducten en probeert op dat gebied zin van onzin te scheiden. Elke aflevering behandelt Keuringsdienst van Waarde op een prikkelende, onderzoekende en vasthoudende wijze een ander onderwerp. Aan het begin van een aflevering bellen de medewerkers van het programma met de consumentenvoorlichtingsafdeling van bedrijven. Vervolgens wordt verslag gedaan van de presentatoren die zelf op onderzoek zijn uitgegaan, waarin het industriële productieproces onderzocht wordt maar vooral het ambachtelijke proces toegelicht wordt.
 
Jemenitische mokka smaaksensatie bij Boot Koffie
Boot Koffie heeft eind november 2018 een nieuw microlot Jemenitische koffie gekocht. Dit jaar kochten wij enkele kilo’s Arabica Udaini van koffieboer Ahmad al Subeih uit de provincie Sana’a die op een hoogte van 2350 meter hoogte boven zeeniveau zijn koffie op organic wijze verbouwd. Het blijft een uitdaging om uit het door oorlog verscheurde Jemen de koffie te kunnen exporteren.
 
Jemen koffie van deze kwaliteit is een werkelijk unieke topkoffie, waarbij alle smaaksensaties volgens Barend Boot het beste naar voren komen door de koffie uit een wijnglas te drinken. “En als dan tegelijk met de aroma’s de koffie je mond in glijdt, dat is zó bijzonder” zegt Barend. “Alsof je even de hemelpoort binnen gaat, zo breed van smaak. Met tonen van zwarte bessen, pure chocolade, honing, zoet en sappig en ook een punch van pittige umami-smaken. Geweldig!”.
 
Aandachtig met de hand zetten met een half-automatische espressomachine en vers malen levert altijd een beter resultaat. Ook geweldig resultaat met espressokan, duwpot of cafetière. Mogelijk om met melk te nuttigen. Barend Boot krijgt een zeer goed resultaat met een Quickmill half-automaat waarbij een iets lagere temperatuur water (tussen 88 en 92 graden), gewicht in 2 kops pistonhouder 17 gram gemalen koffie in wordt gebruikt, met een zettijd van 25-30 seconden, resulterend in 41 tot 45 gram gezette koffie uit. Serveren in voorverwarmde kopjes, dubbelwandige glazen of, nog beter, wijnglazen. Ook iets kouder zal de fantastische smaak van de espresso verrassend overeind blijven!
 
Deze exclusieve 2018 oogst van koffieboer Ahmad al Subeih is in 125 gram verpakkingen als espresso en filter   branding via de webshop van Boot Koffie verkrijgbaar. In onze winkel in Baarn is deze prachtige Jemen koffie ook verkrijgbaar.
 
Achtergrond Jemenitische koffie
In de aflevering over de smaak “mokka” vertelt Barend Boot dat de oorspronkelijke mokka smaak van de Jemenitische koffies uit havenstad Mocha afkomstig is. Schrijver Dave Eggers publiceerde in 2018 een prachtig boek over de historische achtergronden van de Jemenitische koffie in zijn boek “De monnik van Mokka”.
 
De monnik van Mokka is het waargebeurde, meeslepende verhaal over een jonge man die zijn eigen Amerikaanse droom najaagt, over de wonderlijke geschiedenis van koffie en over de worstelingen van Jemenitische burgers die zich staande proberen te houden in de oorlog.
 
Mokhtar Alkhanshali groeit op in San Francisco als een van de zeven kinderen van twee islamitische immigranten uit Jemen. Op zijn vierentwintigste werkt hij als portier in een appartementencomplex en raakt na een samenloop van omstandigheden geïntrigeerd door de rijke en fascinerende geschiedenis van koffie en de belangrijke rol die zijn moederland Jemen daarin speelde.
 
Vastbesloten om de oude glorie van Jemenitische koffie in ere te herstellen, besluit hij in de ruige berggebieden van het land op zoek te gaan naar de eeuwenoude plantages, om te leren over de teelt, het branden en de handel in koffie.
 
Wanneer het hem lukt om de lokale boeren voor zich te winnen en de beste koffiesoorten te verzamelen, lijkt het succes binnen handbereik, totdat een burgeroorlog uitbreekt die het land in chaos stort. Saoedische bommen zorgen voor verlaten straten, de wegen door het hele land zijn in handen van milities, de Amerikaanse ambassade sluit. Mokhtar moet op eigen kracht het land zien te ontvluchten met alleen een paar koffers vol koffie, zijn laatste hoop.
 
Het boek “De monnik van Mokka” is geschreven door Dave Eggers en in Nederland uitgegeven door Lewbowski Publishers. Het boek is ook verkrijgbaar in onze winkel in Baarn.Bestel de Jemen Port of Mokha Hayma Ahmad Microlot Espresso en Filter via deze link


Bestel het boek "De Monnik van Mokka" via deze link

 

Bekijk de recepten (PDF)