Downloaden en delen zonder account:


Soundcloud

https://soundcloud.com/boot-koffie/barend-boot-het-koffielied-ruik-de-struik

Mp3 en deelbare link:
https://files.bootkoffie.nl/mp3/Barend_Boot_Het_Koffielied_Ruik_de_struik.mp3

Of beluister en deel het lied via de erkende muziek platformen:

Spotify (Link) - Apple Music (Link) - Amazon Music (Link)


Koffielied ‘Ruik de struik, proef anders’

Waarom dit koffielied “Ruik de Struik”. Ik heb een simpel antwoord : “Met een lied kan ik jou en de koffiedrinker raken met mijn koffieverlangen. Help je mee dit door te geven? “

Ik ben meer dan 30 jaar koffiebrander, van het Nederlandse familie bedrijf Boot Koffie, uit Baarn. De geur en de smaak van specialty koffie van speciale arabica koffiestruiken kan imponerend, overweldigend zacht, machtig en aangrijpend zijn. Die ervaring beleven en de rijkdom ervaren van verhalen van koffieboeren en hun plukkers, en de inspiratie beseffen van koffiebranders en koffiezetters en baristas  wil ik aan koffiedrinkers overbrengen.

Ik heb het diepste verlangen dat we de namen van de boer, de plukker en de brander leren kennen en  hen met  het drinken van de koffie ontmoeten. Ik wil dat we beseffen hoe groots de rijke volheid van geur en smaak kan zijn omdat de koffie een creatie is van al die handen,  die van de plukker en de boer, de brander en de barista. En daarom dit koffielied.

De bliksem
Op een koffiereis werd ik bij een oude koffieboom door de ervaring van de natuur als door een bliksemschicht getroffen. Deze koffieboom  had een ongelooflijk dikke stam en was al decennia oud, mogelijk wel 100 jaar. En daar stond ik in die koffiestruik, bijna onder de takken, de subtiele koffiebloesem en de prachtige rode bes vruchten met de koffieboon als pit erin. De historie van alle koffiejaren van deze boom balde zich in me samen. 

Ik schreef dit gedicht en koffielied in de avond in een ruk op. In dit lied zit eigenlijk alles wat ik belangrijk vind rondom koffie. Ik droeg het voor in kleine kring. In de jaren daarna ontdekte ik de kracht van zang in presentaties en de overeenkomsten tussen hele mooie koffie zetten en ervan genieten en  improviserend liederen zingen. Het werd een hartsverlangen om over de koffiepracht een lied te zingen dat mensen in het hart raakt. Wat is mooier dan dit gedicht Ruik de Struik?

Een mooi moment is de voordracht tijdens het Boot Koffiediner in onze branderij in Het Lokaal in Amersfoort. En ik zong het Koffielied twee keer dit jaar bij de koffieboeren en de veiling van hun Coffee for Peace koffies in Antioquia en Cauca, Colombia. Geweldig vonden zij en ik het. Ook toen werd het zo duidelijk! Zij zeggen: “Ik besta omdat jij mijn naam noemt”.

Zang, piano en trompet
Deze opname van Ruik de Struik is een jazzy uitvoering met Michiel Slaats op trompet en ik met zang en piano. De combinatie van zang, piano en trompet is mooi. Opname vond plaats bij Studio Moskou te Utrecht, mei 2020.

Doe je mee en deel je mee?
Ik nodig iedereen uit dit lied te beluisteren, op te nemen in je playlists en te delen met netwerk en vrienden of te gebruiken in je eigen zaak. Alle opbrengsten van het koffielied Ruik de Struik gaan naar het Coffee for Peace project in Colombia.

Ik weet dat koffieboeren deze tekst (in vertaling) omarmen en omhelzen. Iedereen die de tekst en het lied op een eigen manier wil uitvoeren is welkom. Hoe mooi zou het zijn dat koffiedrinkers meer stilstaan bij de namen en het verhaal van de koffieboeren?

Koffielied ‘Ruik de struik, proef anders’


Ruik de struik
of
Proef anders

Dit is een sprookje
Het verhaal van een koffiestruik
Van een stam ....Zo groot

Ruik de struik
Ik sta in de struik
Tussen de takken
Boven me bloemen
En bessen zo rood

Ruik de struik
Een koffieboom van 100 jaar
Stel je voor
100 jaren zijn bessen geplukt
takken gesnoeid

en nu proef jij
de oogst van dit jaar
bessen vallen in je mond
sap zo zoet
blij ben je !

Ruik de struik
Proef de jaren
De plukkers handen
Hun verhalen
Van 100 jaar!

Ruik de struik
Proef wat de boer heeft geproduceerd
Uit Colombia
Of uit Amaro land

Ruik de struik
Sta stil bij de koffieboer
bij de brander en barista
Uit onze handen

Proef ons verhaal
Ken onze namen
Ruik de struik
Proef anders

Proef ons verhaal
Ken onze namen
Ruik de struik
Proef anders
Mp3 Ruik de Struik
Deelbare link: https://files.bootkoffie.nl/mp3/Barend_Boot_Het_Koffielied_Ruik_de_struik.mp3