Bekijk het filterkoffie assortiment  Bekijk de filterkoffie machines  Bekijk de Slow Coffee tools

Welke koffiesoort?
De kwaliteit en de smaak van koffie wordt niet alleen bepaald door de zetwijze, maar ook door de soort koffie die je kiest. Is het arabica, van welke variëteiten, of zit er ook bittere robusta doorheen? Uit welk land komt de koffie, uit welke regio, van welke estate? Of is het een blend vanuit verschillende landen? Hou je van donker geroosterde bonen of van een lichtere geroosterde boon of iets daar tussenin? Ga experimenteren met verschillende rassen en herkomstlanden. Met de specialty filterkoffiesoorten van Boot kun je vaart maken. Begin met de 100% arabica Colombia, Panamaria, Ethiopië en Sumatra. Op de Boot website kun je onder de koffiesoortnaam de hoofdtypes van smaken lezen en de achtergrond van de koffieboer. Op de verpakking van deze koffies staan ook enkele hoofdkenmerken van de smaak genoemd.

Er zijn enkele regels die je volgt bij het zetten van koffie. Zo bereik je het perfecte kopje koffie met de best mogelijke kwaliteit.

Schoon koffiezetapparaat
Maak je machine schoon na elk gebruik. Reinig met schoon, warm water en droog af met een zachte doek. Koffieaanslag geeft bittere smaak af, dus zorg ervoor dat alle koffie aanslag verwijderd is.

Gebruik vers gebrande specialty koffiebonen
Vers gebrand is belangrijk om van je filterkoffie te kunnen genieten. Bij voorkeur raden wij aan je filterkoffie te gebruiken binnen zes weken na het branden. Afhankelijk van de soort en de verpakkingsmethode zal de koffieboon binnen die periode de hoogste smaakervaringen afgeven. Specialty koffie is van zo'n andere orde van smaak dan doorsnee, middelmatige koffie dat ze - mits goed verpakt - ook nog geweldig kan smaken tot en met zes maanden na het branden. Boot koffie heeft hier veel proeven mee gedaan met haar eigen soorten en de verpakking van Boot koffie (Europees onderscheiden in 2015) zorgt voor een hoge houdbaarheid.

Koffiemaalsel en maalgraad

Het beste is om zelf te malen kort voor het zetten van de koffie. De koffieboon is eigenlijk een ‘aromabom’. In de uren na het branden sluiten de cellen aan de buitenkant van de boon zich af en gaan de honderden geurschakeringen op slot in de boon.  Als de boon in kleine korrels gemalen wordt, dan komen er - in contact met lucht -   de eerste 5 minuten heel veel subtiele koffiegeuren vrij. Kort na het malen zijn 40% van deze subtiele geuren al opgegaan in de lucht. Die komen dan niet meer in het kopje terecht.

Voor filterkoffie gebruik je een gemiddelde maalfijnheid, niet te fijn (espresso) en ook niet te grof. Wanneer je de korrels tussen je vingers voelt, mag het geen poeder gevoel zijn maar een fractie grovere korrel als iets grover dan standaard keukenzout.

Je kunt ook gemalen filterkoffie kopen bij Boot in de koffiewinkel of in de Boot webwinkel. Koop dan niet meer dan je gebruikt in 2 weken en zet de gesloten verpakking altijd op een koele plek.

Als je niet zeker weet hoe te beginnen e-mail ons dan gerust met je vragen. Met de snelfiltermachine is het goed als de koffie (bij gebruik hele pot) maximaal in 4 tot 6 minuten gezet is. Een halve pot zal in 3 tot 4 minuten klaar zijn. Als de koffie gezet is, schenk ze dan direct uit of bewaar de gezette koffie in een thermoskan.

Koffiemolen
Er zijn in verschillende prijsklassen koffiemolens verkrijgbaar voor goede filterkoffie. Je kunt kiezen voor handmolens zoals de eenvoudige Tiamo (andere naam hiervoor is Hario Skerton) of een veel gekochte en bejubelde electrische molen zoals de Solis Scala 166 (deze is hetzelfde als het merk Sage). De veel duurdere Baratza Vario BA886 maalt heel secuur en makkelijk voor zowel filterkoffie als espresso koffie. In de Boot koffiewinkel kun je gedegen advies krijgen, proeven en uitproberen.

Het koffiefilter
Voordat je koffiezet, spoel je het koffiefilterpapier met heet water. Zo verwijder je subtiele papier smaken en zullen er ook minder koffie  smaakstoffen in het papier achterblijven en wel in je kopje komen.

Kwaliteit van het water
Het gebruikte water is zeer belangrijk voor de kwaliteit van koffie. Als het water uit de kraan een onnatuurlijke smaak (bijv. chloor of veel ijzer) heeft, gebruik dan bijvoorbeeld flessenwater (bijv. spa), maar niet gedestilleerd.  . De samenstelling van het water met mineralen e.d. is namelijk van invloed op de smaak. Gebruik koud water.

Verhouding koffie tot water - Meten is weten.
Zo maak je het jezelf heel makkelijk om je favoriete koffierecept elke keer goed te zetten. Gebruik een keukenweegschaal en meet je hoeveelheid koffie en water, en gebruik een keuken stopwatch als je de knop van de filterkoffiemachine aan zet. Zo weet je ook de tijd dat het duurt om de koffie te zetten.

De verhouding is afhankelijk van persoonlijke smaak. Met de Moccamaster en de Espressions Junior adviseren wij tussen 60 gram  en 70 gram koffie per liter water (1000 gram water = ongeveer 8 kopjes). Meet koffie en water altijd af en als je experimenteert, schrijf de eenheden die je gebruikt, op. Zo kun je het resultaat de volgende keer verbeteren. Smaakt de koffie te sterk, gebruik dan iets minder gram, en smaakt ze te slap voor je smaak, gebruik dan iets meer gram.

Zettijd
Een andere belangrijke factor voor de perfecte koffie is de tijd dat het water in contact is met koffiemaalsel. Bij het bereiden van filterkoffie is de optimale zettijd 5-6 minuten. Een langere periode betekent dat er meer bittere stoffen worden "uitgespoeld". Bij een te korte zettijd is er kans dat de aromastoffen niet voldoende geëxtraheerd zijn.

Als de koffie gezet is, schenk ze dan direct uit of bewaar de gezette koffie in een thermoskan.

Nadat de koffie doorgelopen is
Het beste kun je de koffie schenken in een voorverwarmd kopje en de rest van de koffie direct schenken in een thermoskan.

Proef anders, geluk door smaak
Een perfect geprepareerde kop koffie wordt net zo gedronken als ze bereid is. Neem een moment om van de geur boven de kop te genieten, neem een slok om de smaak waar te nemen en tot je te nemen. Wat voor smaken van body en donkerder tonen en fruittonen en fruitzuurtjes komen er allemaal langs? En wat is het verhaal van de boer? Schrijf je smaak ervaring op en stel je recept eventueel bij!

Proef anders, proef ons verhaal, geluk door smaak!

Bekijk het filterkoffie assortiment  Bekijk de filterkoffie machines  Bekijk de Slow Coffee tools