Sinds 2019 zijn we een andere weg ingeslagen met de Kachalu coöperatie met als doel: verbetering van de kwaliteit van de koffie en een betere prijs voor de koffieboer, met als uitgangspunt 84 punten of hoger. Het is een bonussysteem waarbij de boer meer geld krijgt voor zijn koffie, als de kwaliteit gelijk staat aan 84 punten. Hoe hoger de score, hoe meer geld de boer ontvangt. Zo stimuleren wij samen met de coöperatie de koffieboer om zijn koffie naar een hoger niveau te tillen. Nu twee jaar op rij springen Rick, Barend en Dennis 3 meter de lucht in, bij het proeven van het sample. Je kan duidelijk proeven dat het bonussysteem werkt en dat daardoor de koffie ontzettend goed is.

Hoe kan de boer zijn koffie verbeteren?

Er zijn veel manieren voor een boer om zijn koffie te verbeteren. Hieronder kun je een aantal manieren lezen:

Focus op de rijpe koffiebes

Er zitten (meestal) twee koffieboontjes in een koffiebes. Rijpe bessen hebben door het rijpingsproces alle suikers en smaken afgegeven aan de koffieboontjes. Alleen rijpe bessen plukken is dus het doel.

Het sorteren van koffieboontjes op grootte

Een koffieboontje komt uit een koffiebes en je hebt natuurlijk te maken met verschillende grote koffiebessen. Dit beïnvloed ook de grootte van de koffieboontjes. Als wij verschillende maten koffieboontjes gaan branden, krijg je een ongebalanceerde koffie. De kleine boontjes gaan harder, dan de grote koffieboontjes.Het is dus belangrijk dat de koffieboer goed sorteert. Dit kan doormiddel van een Screen Size of een trilapparaat.

Zo ziet een screen size eruit:Het aantal defecten (kapotte koffieboontjes) verminderen


Momenteel zijn alleen de 1e klasse defecten eruit gehaald. 1e klas zijn defecten die heel erg zichtbaar zijn. Bij de volgende oogst worden ook de 2e klasse defecten verminderd. Dit zijn defecten die iets minder goed zichtbaar zijn. Om deze defecten te verminderen moet de trilmachine anders afgesteld worden. Trillingen zorgen ervoor dat de defecten gescheiden worden van de goede boontjes.
Daarna vindt er nog een handmatige sortering plaats.

Nog een leuk weetje:
Boot biedt de volgende Colombia Kachalu koffie aan die afkomstig is van 18 verschillende boeren:

Colombia Kachalu Organic Espresso
Colombia Kachalu Organic Filter
Colombia Cafeïnevrij Organic Kachalu Santander Espresso
Colombia Kachalu Nature Friendly Espresso - Koffie Capsules