Mp3 Ruik de Struik

Koffielied ‘Ruik de struik’

Barend Boot: "Ik ben al meer dan 30 jaar koffiebrander, van het Nederlandse familie bedrijf Boot Koffie, uit Baarn. De geur en de smaak van zulke specialty koffie kan overwelmend zijn. Die ervaring als je je ervoor opent en de rijkdom van alle verhalen van koffieboeren en hun plukkers, en de inspiratie van koffiebranders en koffiezetters en baristas wil ik aan koffiedrinkers overbrengen.

Ik heb het diepste verlangen dat we de namen van de boer en de plukker en de brander leren kennen en hen met het drinken van de koffie ontmoeten.

Ik wil dat we beseffen hoe groots de rijke volheid van geur en smaak kan zijn omdat de koffie een creatie is van al die handen, die van de plukker en de boer, de brander en de barista. En ik wens dat we zo ook beseffen dat naast de brander en barista vooral de koffieboer een goede prijs voor zijn kwaliteit verdient en van nature gaat krijgen, omdat jij, wij als koffiedrinkers nu koffie anders gaan proeven.

De bliksem
Op een koffiereis werd ik bij een oude koffieboom door de natuurlijke ervaring als door een bliksemschicht getroffen. Deze koffieboom had een ongelooflijk dikke stam en was al decennia oud, mogelijk wel 100 jaar. En daar stond ik in die koffiestruik, bijna onder de takken, de subtiele koffiebloesem en de prachtige bes vruchten met de koffieboon als pit erin. De historie van alle koffiejaren van deze boom balde zich in me samen.  

Ik schreef dit gedicht en koffielied in de avond in een ruk op. In dit lied zit eigenlijk alles wat ik belangrijk vind rondom koffie. Ik droeg het voor in kleine kring. In de jaren daarna ontdekte ik de kracht van zang in presentaties en de overeenkomsten tussen hele mooie koffie zetten en ervan genieten en improviserend liederen zingen. Het werd een hartsverlangen om over de koffiepracht een lied te zingen dat mensen in het hart raakt. Wat is mooier dan dit gedicht?

Vijf jaar geleden kwam ik al eens bij Studio Moskou in Utrecht en zakelijk leider Silvia Vermeulen binnenlopen. Ik durfde nog niet achter de piano te gaan zitten en voluit gaan. Nu is het de tijd ervoor. Michiel Slaats, mijn hartsvriend, speelt trompet en die combinatie vind ik bij dit lied schitterend.

We hebben 3 takes live samenspelend opgenomen met Silvia. Wat schitterend klinkt ons samenspel, de helderheid van de vleugel en de helderheid van mijn stem. En hoe fijn geconcentreerd kunnen we in de studio zijn. Deze opname die de komende tijd verspreid wordt via allerlei media, zal niet de enige zijn van dit lied. Ik ga de gelaagdheid van het lied al zingend en spelend nog verder onderzoeken en in misschien ook andere vormen uitvoeren."

Mp3 Ruik de Struik