Afgelopen zaterdag waren de Dutch Aeropress kampioenschappen van 2023, en wat was het leuk en spannend! 48 deelnemers streden om het Nederlands kampioenschap en het felbegeerde ticket naar Melbourne, Australië. Daar komen 62 landen samen om te strijden om het wereldkampioenschap. Onze Indra, Rick, Barend en Matthijs van Het Lokaal deden mee, dus was het spannender dan ooit tevoren. Bij de Aeropress kampioenschappen krijgt iedereen dezelfde koffie, en draait het echt om het perfecte recept te vinden. Je kunt je hier als barista dus echt onderscheiden. Want waar is de jury naar op zoek? Is het zoetheid? Is het complexiteit? Of moet vooral een dikke body goed te proeven zijn?

Tijdens de voorbereidingen zijn er oneindig veel recepten geprobeerd, en uiteindelijk kwamen ze allemaal met een ander recept. Rick zat meer op complexiteit en body. Barend zat meer op zoetheid. Beide koffies werden goed bevonden, want er klonk een hard gejuich toen beide doorgingen naar de volgende ronde. Helaas hebben Indra en Matthijs de eerste ronde niet overleefd. Geen schande, want Matthijs stond in de eerste ronde tegenover de uiteindelijke winnaar en er gaat maar één iemand door. Nu terug naar Rick en Barend in de eerste ronde, waar je 5 minuten de tijd hebt om je koffie te maken. Met nog een paar seconden te gaan, zette ze het kopje over de lijn, klaar om beoordeeld te worden. Barend was zichtbaar niet tevreden, want hij had geen tijd meer om nog wat extra water toe te voegen voor extra zoetheid. Extra blij en gemotiveerd was hij toen zijn naam werd omgeroepen. ''Wie gaat er door naar de halve finales?! Barend!''

En dan sta je niet alleen fysiek verder in de wedstrijd, maar ook het mentale aspect gaat zich er tegenaan bemoeien. Ga je nu je recept aanpassen? Houd je rekening met bepaalde omstandigheden, zoals dat de jury al minstens 50 slokjes koffie heeft genomen? Verhoog je dan de dikte van je koffie en verlaag je de complexiteit? Of blijf je bij je huidige recept en vertrouw je erop dat dit het winnende recept zal zijn? Beiden kozen voor een andere strategie. Barend heeft zijn recept aangepast en heeft meer dikte toegevoegd. Rick bleef bij zijn vertrouwde recept. Met zelfgemaakte borden met motiverende kreten erop stonden Alejandro en Dennis als twee cheerleaders hen aan te moedigen. Het is leuk om te zien dat de jongere generatie met veel respect naar Barend kijkt en het ook bijzonder vindt dat hij na 50 jaar nog steeds staat te stralen op het podium. Als iemand de winst werd gegund, was het wel Barend. Helaas mocht het niet zo zijn, want beiden overleefden de halve finales niet, en het werd een finale zonder Boot. Desalniettemin heel veel lof voor de finalisten, en we zijn dankbaar en blij voor een mooie avond. Dit smaakt naar meer, en volgend jaar gaan we weer voor de winst!

Gefeliciteerd Rocco! Succes in Melbourne!