Geschiedenis


Barend Boot

De namen The Golden Coffee Box en Boot Koffie zijn beiden synoniem voor de beste kwaliteit versgeroosterde koffie. De oorsprong zit in de familie Boot zelf. Admiraal Justus Boot voer in de 17e eeuw mee op een VOC handelsmissie en nam nieuwsgierig, in een gouden snuifdoos, een eerste handje koffie mee terug naar de Nederlanden. Eeuwen later opende Jacob Boot The Golden Coffee Box koffiewinkel.

Zijn fascinatie voor koffie begon omstreeks 1960, Jacob Boot was directeur bij een koffiebranderij in het Oosten van het land. Daar wakkerde zijn passie aan, de nodige ervaring werd opgedaan en de toekomst bracht hem bij zijn droom; een eigen koffiebrander om koffiesoorten van één herkomst te roosteren. Omdat Jacob wilde dat de mensen thuis konden roosteren werd het idee van een thuiskoffiebrander geboren: The Golden Coffee Box. Hij was zijn tijd ver vooruit, mensen vroegen hem op den duur de koffie voor hen te roosteren.

De passie voor bijzondere koffiesoorten en de kleine koperen miniatuurbrander brengen Jacob Boot en zijn vrouw Marianne tot het openen van The Golden Coffee Box koffiewinkel in hun woonplaats Baarn. Hier laten zij mensen voor het eerst ervaren hoe verrukkelijk vers geroosterde koffie ruikt en smaakt. ‘Buiten op straat ruik je dat het binnen kwaliteit moet zijn’, is een van de motto’s. Samen maken ze vele koffiereizen en ontmoeten koffieboeren van kleine plantages. Van een aantal van deze plantages koopt Boot Koffie nu nog steeds koffie in. Jacob draagt op reis zijn kennis van het koffieproeven over aan de koffieplanters. Op sommige plantages vind je de kleine koperen koffiebrander nu nog terug.


Barend en Willem Boot

In 1993 nemen Barend en Willem Boot de koffiewinkel van hun vader over. Zij dragen veel bij aan de introductie van de espressocultuur in Nederland. Espressokoffie van één enkele plantage, mits zuiver en van hoge kwaliteit, is in het begin van de jaren ’90 nog maar bij weinig mensen bekend. Als grote promotors van deze single estate espressokoffie in Nederland hebben de broers internationaal zij aan zij gestaan met vele autoriteiten op koffiegebied.

Willem Boot besluit zijn koffieterrein over zee uit te breiden en vertrekt naar de USA. Daar is hij nu een zeer bekende koffie-expert. Zes maanden per jaar geeft hij cursussen aan koffieplanters en hun landelijke organisaties om de unieke smaakkwaliteit van de plantages naar boven te halen. Geregeld is hij hoofdscheidsrechter bij diverse internationale koffiecompetities. Hij werkt voor koffielanden als Honduras, Panama, Nicaragua, El Salvador en Ethiopië en geeft kwaliteitstrainingen in Colombia, Dominicaanse Republiek, Jamaica, Mexico en Hawaï. Willem is medeoprichter van de ECAFE organisatie in Ethiopië en brengt jaarlijks in samenwerking met de Ethiopische regering de beste Ethiopische plantages voor het voetlicht. Willem bezoekt voor Boot Koffie geregeld plantages waarvan het bedrijf koffie afneemt.

Barend Boot laat de bekendheid van Boot Koffie groeien op de kleine markt van ’s werelds meest bijzondere en unieke koffiesoorten van de hoogste kwaliteit en betrekt een groter pand aan de Baarnse Laanstraat. Het selecteren, roosteren en proeven van de koffiesoorten is een zeer specialistisch werk waarbij vakmanschap en kennis onontbeerlijk zijn. Met dichterlijk enthousiasme draagt Barend zijn koffiekennis uit op (inter)nationale food evenementen, tijdens tal van workshops en proeverijen. Als geen ander verstaan hij en zijn collega’s de kunst van het ambachtelijk roosteren van koffie. Een kunst die zij vandaag de dag toepassen op ruim 30 koffiesoorten uit 18 verschillende landen. Zorgvuldig en persoonlijk uitgezocht en gekeurd.


Bij Boot leer je tijdens een barista workshop de perfecte espresso bereiden. Tijdens de workshop Latte Art leer je het maken van echte melkkunst.

Van Boot Koffie mag je dus absoluut de hoogste kwaliteit zuivere koffie verwachten. Deze kennis dragen Barend en zijn team graag over aan hun klanten. Zo kun jij, als koffieliefhebber thuis, onze Barista-, Latte art- en Cuppingworkshop volgen. Uiteraard zijn deze workshops af te stemmen op bijzondere gelegenheden, zoals bedrijfsuitjes of grote groepen.
Boot Koffie garandeert zo de beste kwaliteitbeleving van plantage tot in het kopje. Barend Boot’s belofte is: “Onze koffies geven verdieping, momenten van genieten, alleen én samen. Ze ‘wassen’ schoon, werken zuiverend, zijn als een douche voor de geest. Koffie als zintuiglijke ervaring. Genieten is wat ons betreft geen doel op zich; wel samen delen. Streven naar excellentie en vakmanschap zijn onze belangrijkste waarden.

Navigatie