Makkelijk en mooi melk Schuimen, zo doe je dat:Gebruik koude en liefst volle melk
Vul het kannetje maximaal voor de helft met koude melk - bij de meeste kannetjes komt dat neer tot net onder het begin van het tuitje. Met halfvolle of zelfs magere melk kun je ook mooi schuim maken, maar dit is natuurlijk iets minder romig en lekker. Wij raden je af om houdbare melk te gebruiken: ook al lijkt dit praktisch, het is toch minder lekker vanwege de aparte bijsmaak die jouw espresso zeker geen recht doet.

De techniek is simpel en eigenlijk een kwestie van handigheid. De lekkerste cappuccino heeft kleine, bijna onzichtbare bubbeltjes en is nog best vloeibaar en glanzend. Als u het goed doet heeft de hele melkkan dit soort schuim en niet alleen de bovenste laag.

Het stomen
Draai de stoomknop goed open totdat er een mooie stoomwolk zonder waterdruppels uit komt, en daarna weer dicht. Steek nu het stoompijpje in het kannetje tot nét onder het oppervlakte van de melk en draai langzaam de stoomknop weer open. Houd de kan een beetje scheef en beweeg het kannetje langzaam naar beneden terwijl de melk naar boven komt, zodat het stoompijpje steeds net onder het oppervlakte blijft. Probeer het stoompijpje zo te houden dat er geen grote bellen ontstaan maar meer een draaikolk in de melk. Dit is een kwestie van oefenen, kijken en ook luisteren. Als u het goed doet hoort u een sissend geluid. Een borrelend of gillend geluid geeft aan dat het stoompijpje te diep in de melk zit. Ga door tot u een romige, licht glanzende substantie hebt met zeer fijne bubbels. Houd je vrije hand aan de kan, zo weet je of de melk de juiste temperatuur heeft. Als de melk de temperatuur heeft van een hete douche kun je het stoompijpje wat dieper in de melk laten. Het mooiste schuim is dan al gemaakt en nu is het een kwestie van de melk verwarmen. Melk voor latte en cappuccino is het lekkerst rond de 75 graden. Voor je handen is het net niet meer prettig om de kan dan vast te pakken, dus dat is het juiste moment om te stoppen met verwarmen.

Tikken en walsen
Mochten er nog wat grotere belletjes in de melk zitten, dan kunnen die verdwijnen door de kan een paar - en ja, een paar is dan echt twee - keer op het aanrecht te tikken. Dan volgt het “walsen”; de melk in je kan snel ronddraaien zodat melk en zijdeachtig, glimmend schuim mooi mengen.
“Schud” het schuim bovenop de espressokoffie in een cappuccinokop. Snel schenken is belangrijk, want het vloeibare schuim vermengd zich zo met de cremalaag en geeft uw koffie ‘body’ en smaak van de eerste tot de laatste slok.
Nadeel van een laagje schuim met grote bellen op de koffie is bovendien dat deze snel afkoelt en makkelijk in elkaar zakt. Bovendien heeft deze koffie bij de eerste slok absoluut geen lekker mondgevoel. En het melkschuim heeft zich niet vermengd met de smakelijke crema, het is een hapje belletjes.

Tips: Kijk ook de kunst af van onze eigen barista’s in onze KoffieWinkel, want daar leert u veel van! Vraag gerust eens of je mee kan kijken of doe een workshop, zo zet je thuis ook zulke lekkere cappuccino. Verwarm de koppen met heet water en zorg voor een perfect gezette espresso. En last but zeker niet least; maak na elke keer opschuimen je stoompijpje goed schoon en blaas de melkrestjes nog even uit het stoompijpje!

Navigatie