De Ethiopische koffieceremonie‘Een uitnodiging voor deze ceremonie is in Ethiopië een bijzondere eer’


In Ethiopië worden mensen niet zomaar even op de koffie gevraagd, zoals in Nederland gebruikelijk is. Koffie wordt in dit land beschouwd als een delicatesse en zo wordt er ook mee omgegaan. Mensen uit deze regio zijn opgegroeid met de beste koffie: ze wonen in het gebied waar de oorsprong van onze koffie ligt en waar de arabicastruik vandaan komt. Van hieruit begon de zegetocht van de koffie over de rest van de wereld. Het is voor mensen uit Ethiopië heel normaal eigen koffiestruiken in de achtertuin te hebben. Koffiebessen worden zorgvuldig met de hand gesorteerd. Mensen weten hier precies hoe ze koffie moeten proeven en de lekkerste koffie moeten zetten.

Iedereen mag genieten van de heerlijke geur en smaak
Als je dus wordt uitgenodigd om bij de dames Desta en Hidda op de koffie te komen, ben je getuige van een prachtig en uniek ritueel. De koffie, 'bun' genoemd, wordt altijd door de vrouwen gezet. Zij wassen de groene bonen en roosteren deze in een pannetje, een 'menkeshkesh'. Als de bonen donker genoeg gebrand zijn wordt er met het pannetje met de rokende bonen rondgegaan en worden de aroma’s middels een waaier door de ruimte verspreid om iedereen te laten meegenieten van de geur van de verse koffieboontjes. Vervolgens worden deze grof gemalen in een vijzel waarna de koffie in een speciale koffiekruik, een ‘jebena’, wordt gedaan. Dan wordt water toegevoegd en het mengsel wordt boven hete kooltjes aan de kook gebracht. De gastvrouw brandt ook wierook en mirre, waarvan de geur zich heerlijk vermengt met die van de koffie. Als alles klaar is wordt de koffie in kleine kopjes, ‘finjal’, geschonken.

De hele familie viert feest met koffie als hoogtepunt
Zoals gezegd doet men in Ethiopië niet ‘even een bakkie’. Nadat men naar de kerk is geweest komt de hele familie bij elkaar en dan is het feest. In Ethiopië duurt een koffieceremonie een behoorlijke tijd en het wordt als onbeleefd ervaren om te vroeg weg te gaan. Maar men wil ook helemaal niet weg want deze ceremonie wordt echt aangegrepen als een gezellig en zelfs feestelijk samenzijn. Standaard drinkt iedereen minimaal drie kopjes en nadat men de gastvrouw een compliment heeft gegeven over de koffie - 'tu um' betekent verrukkelijk - is men vrij om te gaan. De koffie wordt tot vier maal toe opgekookt. Deze koffierondes hebben allemaal een eigen naam. De eerste ronde noemt men 'awol'. De tweede en derde heten 'kale eyti' and 'bereka' en de vierde en afsluitende ronde van de ceremonie heet 'derdja'. En de smaak? Die is ietwat zoetig, heerlijk mocca-achtig met chocolade ondertonen en absoluut niet bitter. Dat wil iedereen wel proeven!
 

Navigatie