Een cafetičre wat is dat?


Bekijk het assortiment in de webwinkel.

Geschiedenis:
De oorsprong van deze zetmethode komt uit Frankrijk. De duwpot is ook wel bekend onder de naam 'French Press' of 'cafetière'. De eerste duwpotten werden rond 1840 geïntroduceerd. Rond 1930 verscheen het eerste roestvrijstalen model. Rond de jaren ‘70 verschenen de eerste metalen en glazen modellen van het merk Bodum. Dit is een van de belangrijkste merken geweest voor de ontwikkeling van de duwpot, vandaar dat wij dit merk ook verkopen in onze KoffieWinkel. 

Hoe werkt het precies? 
Het principe is heel eenvoudig. Een glazen cilinder wordt gevuld met - natuurlijk het liefst vers geroosterde - grof gemalen koffie, ongeveer 7 gram per kopje (120 milliliter). Hierop wordt heet water gegoten dat gekookt heeft. Let op! Het water moet van de kook af zijn, zo'n 96 graden. Schenk eerst de helft van het water op zodat alle gemalen koffie gelijkmatig bevochtigd wordt. Roer het geheel na 1 minuut goed door met een plastic lepel om eventueel beschadigen van het glas te voorkomen en voeg vervolgens de rest van het water toe.  Dit mengsel laat je zo'n 3 minuten trekken. Nu ga je de filterzeef-eenheid (=metalen zeef) met weinig kracht naar beneden duwen. Doe dit altijd rustig! Je wilt immers voorkomen dat het hete water uit de duwpot op uw handen of elders terecht komt. Mmm, je koffie is nu al klaar om geschonken worden. 

Het beste resultaat:
Alle onderdelen van je duwpot moeten altijd goed schoon zijn. Gelukkig zijn de exemplaren van Bodum vaatwasser bestendig! Net als bij alle andere koffiezetmethodes is het belangrijk dat je vers geroosterde bonen gebruikt. Voor jouw duwpot kun je het beste één van onze filterkoffies gebruiken. Gebruik een grof gemalen koffie - de medewerkers van Boot Koffie weten precies op welke stand je het best kunt malen en welk apparaatje je daarvoor kunt gebruiken. De juiste maling en favoriete koffie bepaal je door te proberen en te proeven. Zeker geen straf!
 

Navigatie