Jobs Koffiekamer: minder haasten en meer genieten

Gepubliceerd:
23-09-2018

Bron: AD - Tekst: Thijs Tomassen - Fotografie: Cees Wouda

Minder haasten, meer genieten. Dat is het devies van Job Wolswinkel (26). Vorige maand opende hij Jobs Koffiekamer in het Leusdense winkel­centrum De Biezenkamp. ,,Mijn zaak weerspiegelt hoe ik goede horeca zie.’’ 


Het heeft zo moeten zijn, zegt een breedlachende Job op het terras van zijn fonkelnieuwe Koffiekamer. Hier, op dit grondgebied, groeide hij op. Net als de vier generaties Wolswinkel voor hem. Dat hij uitgerekend in deze omgeving zijn eerste zaak kan openen, hij had het niet mooier kunnen wensen. Het voelt vertrouwd, het voelt natuurlijk. Vanaf dag één.

Job: ,,Mensen zeggen: even bij Job langs. Dat typeert de dorpse gemeenschap. Joh, de eerste dag was ik zo druk dat ik niet eens kon nadenken over emoties. Het was meer van: hoe ga ik dit allemaal doen? Ik was met rooie wangetjes aan het strijden. Superleuk natuurlijk. Het is precies, zoals ik het voor ogen heb. Dit moet een laagdrempelige koffiebar zijn. Het moet leven, niet dat statige. Kom lekker langs, als je het leuk vindt en neem gezellig iemand mee.’’

Jong op eigen benen staan, was altijd al een doel van Job. Aanvankelijk mikte hij op het bakkersbestaan. Hij volgde een opleiding en werkte bij bakkerij Toebast in Hoevelaken. ,,Heel mooi vak, dat vind ik nog steeds, maar je staat wel elke dag veel productie te draaien. Ik stapte over naar de horeca, naar de restaurants De Buurman en Bras 73. Veel geleerd. Ik dacht: dit is wat ik wil, maar dan net iets kleinschaliger. En overdag. Dan heb je namelijk de meeste interactie met je gasten.’’

Klikken
Hij kwam in contact met Mark Osinga van Optiek Leusden, die net twee panden in het vernieuwde winkelcentrum De Biezenkamp had gekocht. In het ene ging hij zelf aan de slag, voor het andere zocht hij een horecaondernemer. Het klikte en de samenwerking was geboren. Job: ,,Ik geloof heel erg in samenwerking. Dat kenmerkt De Biezenkamp ook, we doen het met z’n allen hier.’’

En zie, in juli openden de twee zaken, die met een doorgang aan elkaar verbonden zijn. Het is één geheel: in Jobs Koffiekamer hangen brillen van Optiek Leusden, in Optiek Leusden krijg je koffie van Job. Verder doen de twee ondernemingen vooral waar ze goed in zijn. In het geval van Jobs Koffiekamer: goede koffie schenken.

Job: ,,Ik heb koffie altijd al interessant gevonden. Er zit een hele wetenschap achter, het gaat diep. Ik kreeg een baristacursus cadeau van mijn vriendin en werd verliefd op het vak. Dat draag ik hier ook uit. Ik werk met de koffiebonen van Boot Koffie uit Baarn. Topkwaliteit en topservice. Dat is waar ik ook voor sta. Je kunt hier kwalitatief hoogwaardige koffie op basis van espresso verwachten.’’

Soorten koffie
Momenteel serveert hij koffie van bonen uit Colombia en Ethiopië. ,,De eerste is wat zoeter en toegankelijker. Die blijft in mijn assortiment. De tweede is wat intenser, met tonen van citroen, jasmijn en chocolade. Past goed bij de zomer. Ik wissel die af en ga met de seizoenen mee.’’

Zijn zaak moet een huiskamer zijn voor de Leusdenaar. ,,Je moet hier thuiskomen. Er zit vooral geen haast bij. Iedereen lijkt haast te hebben tegenwoordig. Hier kun je genieten, onthaasten. Met goede koffie ben je even bezig. Als mensen ongeduldig zijn, zeg ik: wil je snelle of lekkere koffie? Ik laat me niet gek maken. Koffie moet goed zijn, altijd en voor iedereen.’’

De wisselende koekjes erbij bakt Job zelf. Net als de appeltaart en brownie die hij op zijn kaart heeft staan. Elke ochtend gaat zijn oven aan. ,,Zo kan ik toch een beetje banketbakker blijven. En waar krijg je nog écht verse appeltaart? Of een glas water bij je koffie? Wil je een broodje brie in plaats van de tosti’s die ik serveer? Maak ik voor je. Mijn zaak weerspiegelt hoe ik goede horeca zie.’’
Categorieën:
Artikelen

Voeg commentaar toe

Naam:*

E-mail:*

Commentaar:*


Voer de tekens in die in onderstaande afbeelding worden getoond

Code vernieuwen

Navigatie