Boot Koffie jury in Colombia tijdens 'The Best Cup in Cauca'.

Gepubliceerd:
20-08-2018

Links: Barend Boot samen met winnares Maria Reinalda Chinduicue | Rechts: Score overzicht finale.

Barend Boot heeft namens Boot koffie deelgenomen aan de uitverkiezing van de best smakende koffies van Cauca in Colombia. Cauca levert als belangrijk koffiegebied een zesde van de jaar productie van koffie in Colombia. Onlangs vond de finale plaats in de categorieën ‘washed, honey en natural’ in het koffiestadje Timbio. Daarna werd de koffie live geveild onder de ogen van honderden koffieboerinnen en koffieboeren. Boot koffie Nederland kocht enkele bijzondere microlots, waaronder een Natural koffie van Geisha en Castillo arabica koffie. Meer dan 2000 mensen huldigden in het festival ‘Specialty koffie in Cauca’ daarna de vertegenwoordigers van de F.N.C. en de deelnemende bedrijven uit USA, Korea en Nederland.
 
Barend Boot vertelt: “De blijdschap van koffieboeren is zo zichtbaar. Honderden boeren en boerinnen juichten ons toe. Met de productie van specialty koffie hebben ze een alternatief om uit de armoede te blijven en niet te toe te geven aan de druk vanuit criminele organisaties om coca te verbouwen. Juist nu de prijs van middelmatige doorsnee koffie in de wereld nog nooit zo laag is geweest o.a. door de enorme hoeveelheden koffie in de pakhuizen in Brazilie .” *(noot red.: afgelopen week was de US arabica prijs van de C markt New York USD 1,03 per 442 gram groene koffie)
 
Specialty koffie als wapen om vrede te brengen
In dit 5-jarige project van de F.N.C. (federatie van koffieboeren) met Fintrac, USAID, en Boot Coffee USA biedt productie van specialty coffee door individuele boeren en coöperaties in Cauca een uitweg uit de wurggreep van de coca- en guerrilla organisaties. Kort geleden is vrede gesloten door de Colombiaanse regering met de belangrijkste guerrilla organisatie de FARC. Criminele organisaties rondom de coca en andere kleinere guerrilla groeperingen proberen in het gat te stappen en een graantje mee te pikken. Veel gebieden in Cauca zijn nog onveilig. Productie van specialty koffie is het smeermiddel en concrete oplossing om de vrede een fundament te geven. Als de koffieboer eenmaal wel winst overhoudt van zijn productie om te kunnen herinvesteren in de komende oogst, in zijn onderwijs en in zijn gemeenschappen. Het overgrote deel van de koffieboeren in Colombia is een kleine boer met vaak maar een hectare koffie. Het project beoogt met educatie van de koffie boeren en door de markt van de koffiebranders naar de boeren toe te brengen, een solide platform voor verbetering van kwaliteit en verbetering van de basis prijs van de geproduceerde specialty koffie te scheppen.
 
Achtergrond

In deze competitie zijn meer dan 230 lots koffie door koffieboeren ingestuurd en uitgebreid getest door de F.N.C. samen met medewerkers van Boot Coffee USA en teruggebracht tot een dertigtal lots. Deze zijn door juryleden van bedrijven uit USA, Nederland en Korea getest. Dit leverde uiteindelijk 14 winnende specialty koffies op. Deze koffies van vooral kleine boeren mogen zich ‘ the Best Cup in Cauca’ noemen.
 
Boot koffie en microlots koffie
Boot koffie heeft enkele bijzondere microlots gekocht waarvan één samen met Trabocca. Deze koffies worden in september naar Nederland vervoerd. Barend Boot verwacht deze Limited Edition koffies van kleine koffieboeren bij Boot te introduceren in het najaar en als kerstcadeau.

Koffietip!
Wil je nu al enkele bijzondere microlots proeven? Bekijk dan eens deze koffiesoorten. En wil je na het lezen van dit artikel al beetje Colombia in je kop proeven? Bestel dan onze befaamde Colombia Kachalu Organic.
Categorieën:
ArtikelenKoffie reizen
Commentaren
3 resultaten gevonden
Zichtbaar: 1-3
Naam:
peimocogigwu
Gepost:
18-03-2019 12:40:20 http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Buy Amoxicillin http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Naam:
iwunaneze
Gepost:
18-03-2019 12:04:34 http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin 500 Mg http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Naam:
ordulozyamag
Gepost:
18-03-2019 05:34:17 http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin 500mg Capsules http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Voeg commentaar toe

Naam:*

E-mail:*

Commentaar:*


Voer de tekens in die in onderstaande afbeelding worden getoond

Code vernieuwen

Navigatie